Yazın Kulak İçi Risklerine Dikkat!
Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte deniz ve havuz dönemi açıldı. Tatil planlarının şekillenmeye başladığı bu sıcak yaz günlerinde pek çok kişi serin sulara koşacak. Ama dikkat et! Hele kulak sağlığı açısından bazı önlemler alınmadığında tatil keyfi zehir olabiliyor! Yaz aylarında dış kulak enfeksiyonlarında artış olduğunu belirten, Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil, pek çok sorunu davet eden yaz risklerine karşı bizi uyardı ve bu risklere karşı alınması gereken 7 etkili önlemi anlattı.
Vücudumuzun en karmaşık organlarının ortasında yer alan ve işitmenin yanı sıra vücudun dengesinin sağlanmasında da çok önemli rol oynayan kulaklarımız, özellikle yaz aylarında değerli risklerle karşı karşıya kalıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi KBB Uzmanı Prof. kulak. Ayrıca havuzdaki klor dış kulak yolunun dış etkenlere karşı direncini azaltır. Su teması sonrası kulakların nemli bırakılması özellikle mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.
Havuza ve denize dikkat!
Arif Ulubil, dış kulak yolunun havuz ve denizdeki mikroorganizmalardan kolayca bulaşabileceğini vurgulayarak, “Dış kulak iltihabı denilen bölgenin enfeksiyonlarını yaz döneminde sıklıkla görüyoruz. Denizde ve özellikle havuz suyunda bulunan mikroplar bu bölgede enfeksiyona neden olabilir. Havuz suyu mikrop açısından temiz olsa bile pH değeri yüksek olduğu için dış kulak yolundaki düşük pH oranını bozabilir ve mikropların bu bölgeye yerleşip çoğalması için yer hazırlayabilir. Ayrıca kulak kanalına sıkışan ve doğru bir şekilde temizlenemeyen su ile temas sonucu kulak tıkanıklığı oluşabilir.
Kulak çubuklarından kaynaklanan tehlike!
Kulak çubukları ayrıca kulak kirini temizlemek veya kulağı açmak için yaygın olarak kullanılır, ancak dikkatli olun! Alışılmış kurallarda kulak kirinin zaten atıldığını, kulak kiri için pamuklu bir bez kullanarak ve çok derine sokarak kulak kirinin düzgün bir şekilde zara doğru itildiğini ve tıkanıklığın arttığını belirten Dr. Arif Ulubil, “Bu da enfeksiyona zemin hazırlıyor. Bu nedenle kulak çubuğu ya da rastgele damla kullanmak yerine doktora başvurmak gerekir. prof. Arif Ulubil, bakteriyel dış kulak enfeksiyonunun şiddetli kulak ağrısına, kulak mantarının ise sürekli kulak kaşıntısına neden olduğunu belirterek, bu sorunların yaz aylarında da çok yaygın olduğunu sözlerine ekledi.
Kulak sağlığı için 7 değerli önlem!
KBB Uzmanı Prof. Dr. Arif Ulubil, yaz aylarında kulak sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;
- Havuzun ve denizin temiz olduğundan emin olunuz.
- Duştan veya yüzdükten sonra kulaklarınızı kurulamaya çalışın çünkü kanaldaki nem enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
- Deniz veya havuzdan sonra kulaklarınızı havlu veya saç kurutma makinesi ile kurulayın.
- Mevcut bir kulak zarı sorununuz yoksa kulak tıkacı kullanmayın. Aksi halde kulak tıkaçları hem kulağın havalandırmasını bozabilir hem de dış kulak yolu derisine zarar vererek enfeksiyon riskini artırabilir.
- Kemiğinizin çok sıkı olmadığından emin olun.
- Kulağınızda tıkanıklık veya basınç hissettiğinizde rahatlamak için asla kulaklık kullanmayın.
- Herhangi bir sıkıntıda dikkatsiz uygulamalardan kaçınınız ve mutlaka bir doktora başvurunuz.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı