Haber

Türk Eğitim-Sen Başkanı Geylan’dan Dünya Kadınlar Günü mesajı

Türk Eğitim-Sen Genel Lideri Talip Geylan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Türk Eğitim-Sen Lideri Geylan, yaptığı yazılı açıklamada, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde onbinlerce insanın hayatını kaybettiğini, yüzbinlerce insanın da yaralandığını belirterek, depremin acısı Türk milletini büyük bir yara ile yaktığını söyledi. Dünya Kadınlar Günü’nde yanan ateş. Önder Geylan, depremde eşini, çocuklarını ve yakınlarını kaybeden kadınların güçlü bir dönemden geçtiğini belirterek, “Bu süreçte en önemli olan sarsıntının vurduğu kadınların sıkıntılarını en aza indirmek, yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri, giyim ve barınma başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için psikososyal destek birimlerinden yararlandıklarını belirterek, “Türk Eğitim-Sen olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü hayatını kaybeden kadınlarımıza ithaf ediyoruz. depremde yakınlarını kaybedenler ve depremzedeler. Kalbimiz her türlü zorluğa göğüs geren, dimdik dimdik ayakta duran depremzedelerimizle birlikte” dedi.

‘KADININ HER ALANDA ERKEKLE EŞİT OLMASI KABUL EDİLMESİ GEREKİR’

Kadınların her alanda erkeklerle eşit kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Önder Geylan, “Ülkemizde kadının durumuna ilişkin genel tabloya baktığımızda kadınlar sistemli bir şekilde fiziksel, ruhsal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalıyor ve yüz yüze kalıyor. Kadın hakkının bir insan hakkı olduğu göz önünde bulundurularak kadının her alanda erkekle eşit olduğu kabul edilmeli, “İl Mobbing İzleme Kurulu” ve “İşyeri Mobbing İzleme Kurulu” kurulmalı ve kurulmalıdır. Bu ihlal nedeniyle doğrudan savcılığa suç duyurusunda bulunulabilmesi sağlanmalı.Doğum yapan çalışanlardan ücretsiz doğum izni kullananlara maaşlarının yüzde 50’si ödenmelidir” dedi.

‘KIZLARIN OKULLANMA ORANLARI ARTIRILMALI’

MEB’in 2021-2022 istatistiklerinde kız çocuklarının okullaşma oranlarının ilkokulda yüzde 93,12, ortaokulda yüzde 89,73, ortaöğretimde yüzde 89,29 ve yükseköğretimde yüzde 49,20 olduğuna değinen Geylan, şunları kaydetti:

“Kız çocuklarının eğitime katılma oranını yeterli bulmuyoruz. Bu noktada kız çocuklarını okula göndermeyen ailelere karşı yasal tedbirler alınmalı, caydırıcı yaptırımlar getirilmeli ve kız çocukların tamamı okullu olsun. Değil. Bekar bir kız çocuğu bile eğitim hakkından mahrum bırakılmalıdır.Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (Temel İşgücü Göstergelerine (TÜİK) göre) 2022’nin dördüncü çeyreğinde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 36,2 iken, erkeklerde yüzde 71,9 oldu.Yine kadınlarda yüzde 31,3 olan istihdam oranı erkeklerde yüzde 65,8, kadınlarda yüzde 13,6, erkeklerde yüzde 8,5 iken, 2022 dördüncü çeyrekte işgücüne katılma oranı 2022 dördüncü çeyrekte okuma yazma bilmeyen kadınlarda yüzde 14,3, erkeklerde yüzde 31,2 ve lise altı kadınlarda yüzde 31,2. Mezun kadın, erkeklerde yüzde 72,8, yüksek eğitimli kadınlarda yüzde 71,1 ve erkeklerde yüzde 85,4. Bekleneceği gibi, kadınların işgücüne katılımı daha düşüktür. Bunu kabul edemeyiz. Hanımlarımız çalışma hayatının olmazsa olmazı ve vazgeçilmez unsurudur. Kadınların çalışma hayatında yer almalarını engelleyecek, kadınlarımızı ikincil görevlere itecek, kayıt dışı çalıştıracak, karar sistemlerinde yer almalarını engelleyecek, motivasyonlarını düşürecek her türlü anlayışa ve girişime karşıyız. Hem devlet düzeyinde hem de özel sektörde pozitif ayrımcılığı içeren tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu