Haber

Fethiye Körfezi’nde Deniz Dibi Temizliği İçin 19 Kurum Bir Araya Geldi

FethiyeKörfezin deniz tabanını temizlemek için Muğla Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda 19 kurumun temsilcisi bir araya geldi. Proje danışmanı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ise Büyükşehir Belediyesi’nin deniz dibi temizleme faaliyeti kapsamında bugüne kadar yürüttüğü çalışmalara ilişkin bir sunum yaptı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye ilçesinde körfezin temizliği için Körfez Tarama projesi çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmayla, deniz tabanı akış ölçümleri, sediment örneklerinde ağır metal ve ekotoksisite analizleri ile mevcut çamurun (sediman) boyutunun, dağılımının ve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla “Deniz Tabanı Sığ Sismik Ölçümü ve Batimetrik Harita Hazırlanması” çalışması tamamlandı. körfezde.

19 KURUM TEMSİLCİSİ KATILDI

Çalışmalardan sonra Muğla 19 kurumun temsilcisi Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde bir araya geldi. Toplantı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Güney Ege Küme Komutanlığı, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İzmir Deniz Yatağı Tarama Başmühendisliği, Muğla Etraf İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Kentleşme ve İklim Değişikliği, Muğla Tarım. ve Orman İl Müdürlüğü, Fethiye Liman Başkanlığı, DSİ 213. Şube Müdürlüğü, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, MUSKİ, Fethiye Belediyesi, MUTTAŞ Muğla Kent Hizmetleri İnş. Cins. Taş. Tik. Operasyon lt. San ve Tic AŞ’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

“KORFEYİ TEMİZLEMENİN MALİYETİ 55 MİLYON EURO”

Proje danışmanı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Büyükşehir Belediyesi’nin taban tarama faaliyeti kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı. Yalçıner, deniz dibi sığ sismik ölçüm ve batimetrik haritanın yanı sıra deniz dibi akıntı ölçümü ve mevcut çamur (sediman) analizi çalışmalarının da tamamlandığını, ilgili kurumların körfezde deniz dibi taraması yaparak temizlediğini, ayrıca tüm çalışmaların tamamlandığını belirtti. Körfez’e kirletici girişini önlemek amacıyla kamu kurum ve kuruluşları. Kuruluşlarının yapması gereken çalışmaları anlattı. Körfezin temizliğinin maliyetinin 55 milyon euro olduğunu belirten Yalçıner, “Fethiye iç körfezinde deniz kirliliğinin giderilmesi için tarama yapılması gerekiyor. Koruma çalışmalarının da körfezin temizliği ile eş zamanlı olarak yapılması gerekiyor. Mevcut rakamlara göre körfezin temizliğinin maliyeti yaklaşık 55 milyon euro. Kurumun bu bütçeyi tek başına karşılaması mümkün değil. Bunun için ilgili tüm kurum ve bakanlıkların bir araya gelmesi gerekiyor” dedi.

Toplantıya katılan tüm kurum ve kuruluşlar, çalışmaların hızlandırılması ve koordinasyon içinde çalışılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin proje kapsamında ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi ve bilginin talep edilmesi halinde paylaşılması konusunda mutabakata vardı.

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu